15.09.2022

Nakup ali najem nepremičnine na Hrvaškem - kaj je bolje?

Razmišljate o nakupu ali najemu nepremičnine na Hrvaškem, pa se ne morete pravilno odločiti? Tukaj je vse, kar morate vedeti.
Nakup ali najem nepremičnine?


 

Prvi ali naslednji nakup nepremičnine vedno pripelje do vrste vprašanj, ki jih je treba premisliti, preden se podamo v takšno avanturo. Lahko rečemo, da gre za zahtevno in celo tvegano življenjsko dilemo, ki je ni mogoče opraviti v le nekaj korakih, klikih ali vrniti, če je prisotno nezadovoljstvo ali nam ni všeč. Zato mnogi razmišljajo, ali se jim splača kupiti ali samo nekaj najeti in živeti bolj mirno ...Da bi pobližje spoznali tematiko, smo se odločili, da vam pomagamo izbrati ali spremeniti idejo ter vam svetujemo najboljše rešitve, torej o čem morate razmisliti, preden se odločite. Kakšna so tveganja, prednosti in slabosti nakupa ali najema in kako se odločiti, preberite v nadaljevanju...


Na začetku: o čem naj razmišlja človek, ki kupuje ali najame nepremičnino?

 
  1. Načrtujete kratkoročno ali daljše bivanje na istem naslovu?
  2. Kako prepričan je o tem, kar hoče - lokacijo, vrednost, velikost objekta, lego (južna ali severna stran...)?
  3. Kakšno je okolje, v katerem se nahaja objekt? Na primer: ali se vrednost tega ozemlja poveča ali zmanjša, ali obstaja možnost širitve itd.
  4. Ne glede na to, ali se regija razvija ali ne?
  5. Kratkoročni ali dolgoročni najem - ponudba in ocena tveganja deložacije?
  6. Kreditna sposobnost in prihodnost (ocena tveganja)?
  7. Dobičkonosnost in končna tveganja nakupa ali najema?
 

Nakup ali najem stanovanja? Prednosti in slabosti.Sprva se nam zdi, da gre za dve popolnoma različni odločitvi. Če pa dobro pomislimo, se strinjamo, da ni čisto tako ...


Nakup nepremičnine je kompleksen proces, ki poleg iskanja idealne lokacije in zasnove zahteva še vrsto drugih dejanj, ki se ne slišijo tako lepo kot sama misel na nakup. Od papirologije, cenitve, preverjanja lastništva in zemljiške knjige, do tega, v kakšnem stanju je nepremičnina in ali jo je treba adaptirati ali ne, in na koncu financ, zaradi katerih bo prišlo do nakupa, lahko traja tudi več mesecev, po postopku pa je dokončano, dodaten čas za ureditev, obnovo in vselitev.

 

Prednosti nakupa nepremičnine večina jih pozna in strinjali se bomo, da je nakup stanovanja, hiše, zemljišča ali katerega drugega podobnega objekta vedno dobra ideja. Nepremičninski trg je že od nekdaj dobra osnova za naložbe in jamstvo za ohranitev denarja, pri katerem ta ne izgubi vrednosti, ampak ravno nasprotno. Biti v svojih 4 stenah ali pri svojem šefu omogoča mirnejše bivanje, notranjo opremo po lastni izbiri, izključuje deložacijo ali izgon sredi sezone ali iz katerega drugega razloga.Vendar pa ne moremo izpustiti pomanjkljivosti , ki lahko zahtevajo čas in denar. Z nakupom nepremičnine smo dolžni sprejeti potrebne ukrepe in obveznosti, da jo ohranjamo urejeno in primerno za bivanje. To velja za dekoracijo, adaptacijo, obnovo in vsa dela, povezana z vzdrževanjem: popravila, plačilo komunalnih storitev, čiščenje. Okoli stanovanja je nekoliko manjša obveznost popravila zunanjih delov, medtem ko je doma veliko več opravil, ki jih je treba vsake toliko vzdrževati, da ostanejo v najlepšem redu. Prav tako je pogosto treba za nakup najeti posojilo pri banki, kar pomeni dolgoročno tveganje, to je obveznost plačevanja obrokov in obresti, ki pa moramo priznati, da pogosto niso minimalne ali nezaznavne. v gospodinjskem proračunu.


Prav zato mnogi vsaj na začetku, nekateri pa tudi dlje časa razmišljajo oziroma se odločajo za najem nepremičnine.


Prednosti najema so odsotnost obveznosti glede dekoracije in del ter sam nakup. Dodatne možnosti, kot je selitev na drugo lokacijo ali boljšo možnost, je lažje izvesti. Obstaja tudi možnost »preizkusa« in pridobivanja izkušenj pred nakupom lastne nepremičnine. Dolgoročnih posojil (posojil), ki včasih ustvarjajo občutek obveznosti ali tesnobe, ni, je pa obveznost plačevanja najemnine. Poleg tega ni nevarnosti izgube v času krize ali drugih dejavnikov, ki bi lahko vplivali na nepremičninski trg, kot tudi ni odgovornosti za morebitne naravne nesreče ali druge oblike naravnih nesreč ali dogodkov.


Vendar najem stanovanja, hiše ali sobe pomeni obveznost sodelovanja z lastnikom in stalno komunikacijo. Tudi tveganje, da najemodajalec spremeni odločitev o pogojih najema, višini najemnine ali da se na neki točki odloči za prodajo, vselitev družinskega člana ali sezonski najem in zaradi tega ne morete podaljšati bivanja. na ta naslov je možnost , ki se lahko zgodi kadar koli . Vsaj enkrat jo je prešinilo zavedanje in misel, da se to lahko zgodi vsakemu najemniku, kar ni najboljša rešitev za povsem miren spanec.
 

Nakup in najem, ali je to možno?


S celovitim razmišljanjem lahko pridemo do morda nekoliko tvegane, a zagotovo donosnejše rešitve, pri kateri zmaga vsaka stran. Razmišljanje o iskanju nepremičnine, ki bi lahko služila kot dom in možnost najema, je zagotovo nekaj, kar lahko zagotovi dolgoročno rešitev. Ne glede na to, ali ima oseba sredstva ali je kreditno sposobna za nakup nepremičnine, lahko razmisli o več možnostih:

 
  • nakup večje enote, ki se lahko razdeli na dve manjši. Enega lahko uporabljamo za bivanje, drugega za najem in tako pokrivamo stroške kredita ali pa imamo pasivne prihodke od najemnin
  • opremiti enoto za sezonski najem s ciljem zaslužka za pokritje stroškov kredita ali ustvarjanja dohodka. Edina pomanjkljivost pri tem bi bila potreba po iskanju druge nastanitve v času najema, kar lahko povzroči dodatne stroške.
  • Rooming ali corenting je modernejša oblika sobivanja posameznikov z namenom znižanja stroškov. Ne glede na to, ali imate lastno nepremičnino ali najemnika, če nimate težav s sobivanjem z drugo osebo, je to zagotovo možnost, s katero boste prihranili nekaj denarja. 

Kaj se bolj splača? Nakup ali najem nepremičnine?Eno ali drugo, se strinjamo, je lahko boljše ali slabše po lastni izbiri. Dolgoročno pa lahko nakup nepremičnine ponudi več možnosti za napredovanje in razmišljanje na dolgi rok, torej ustvarjanje dodatnega dohodka oziroma vrednosti. Da bi olajšali proces iskanja in končno tudi nakupa nepremičnine, agencija Relax svojim strankam nudi celovito storitev na poti do iskanja idealne lokacije in želenega videza nepremičnine. Prav tako prevzame odgovornost za urejanje papirologije in druge korake, ki olajšajo in pospešijo postopek.


Z zaupanjem se obrnite na nas in poiščite svoj novi dom.


Agencija Relax za posredovanje pri nakupu nepremičnin - vaš naslov na poti do vašega novega naslova.