15.09.2022

Kupnja ili najam nekretnine u Hrvatskoj- što je bolje?

Kupovina ili najam nekretnine u Hrvatskoj, nešto je o čemu razmišljate, ali ne možete donijeti pravu odluku? Evo što sve trebate znati.

         

 

Prva ili sljedeća, kupovina nekretnine uvijek vodi do niza pitanja o kojima treba razmisliti prije upuštanja u takvu avanturu. Možemo reći da se radi o zahtjevnoj pa i rizičnoj životnoj dvojbi koja se ne može obaviti u samo nekoliko koraka, klikova ili vratiti natrag ako dođe do nezadovoljstva ili nam se ne sviđa. Zato mnogi razmišljaju o tome isplati li se kupovati ili pak samo iznajmiti nešto i tako mirnije živjeti…

 

Upoznati bliže s  tematikom, odlučili smo vam pomoći pri odabiru ili promjeni ideje, kao i savjetovati o najboljim rješenjima, odnosno, o čemu treba razmisliti prije donošenja odluke. Koji je rizik, prednosti i mane kupovine ili najma i kako odlučiti, pročitajte u nastavku…

 

Na početku: o čemu treba razmisliti osoba koja kupuje ili iznajmljuje nekretninu?
 

  1. Planira li kratkoročan ili dugoročan boravak na istoj adresi.
  2. Koliko je siguran/na u to što želi - lokacija, vrijednost, veličina objekta, položaj (južna ili sjeverna strana…)
  3. Kakva je okolina u kojoj se nalazi objekt? Npr: raste li ili opada vrijednost na tom teritoriju, postoji li opcija za proširenjem i slično.
  4. Razvija li se regija ili ne?
  5. Kratkoročan ili dugoročan najam - što se nudi i procjena rizika od izbacivanja?
  6. Kreditna sposobnost i razmišljanje unaprijed (procjena rizika)-
  7. Isplativost i krajnji rizici kupovine ili najma.

 

Kupovina ili najam stana u Hrvatskoj? Prednosti i mane.

 

Na prvu, čini nam se kao da je riječ o dvije potpuno različite odluke. Ipak, ako bolje razmislimo, složit ćemo se da to i nije baš tako…

 

Kupnja nekretnine složen je proces koji osim pronalaska idealne lokacije i dizajna, zahtijeva niz drugih radnji koje ne zvuče tako lijepo kao i sama pomisao o činu kupnje. Od papirologije, procjene vrijednosti, provjere vlasništva i zemljišnih knjiga, sve do stanja nekretnine i je li potrebna adaptacija ili ne, pa u konačnici i financije kojima će se kupnja i ostvariti, prođe i do nekoliko mjeseci, a nakon obavljene procedure, potrebno je dodatno vrijeme za uređenje, renovaciju i useljenje.

 

Prednosti kupovine nekretnine većini su poznate i složit ćemo se da je kupnja stana, kuće, zemljišta ili bilo koje druge slične građevine, uvijek dobra ideja. Tržište nekretnina oduvijek je dobra podloga za investiciju i garancija za očuvanje novca u kojima isti ne gubi na vrijednosti, već upravo suprotno. Biti u svoja 4 zida ili svoj gazda, omogućava mirniji boravak, uređenje interijera po vlastitom izboru, isključuje deložaciju ili izbacivanje vani  u srcu sezone ili zbog nekog drugog motiva.

 

Ipak, ne možemo izostaviti nedostatke koji mogu oduzeti vrijeme, ali i novac. Kupnjom nekretnine obvezni smo provoditi nužne korake i obveze kako bi istu držali urednom i pogodnom za življenje. Odnosi se to na uređenje, adaptaciju, renoviranje i sve radove koji se tiču održavanja: popravci, plaćanje režija, čišćenje. Oko stana je nešto manja obveza popravaka na vanjskim dijelovima, dok se kod kuće radi o mnogo više radnji kojima se ista mora održavati svako toliko kako bi ostala u najboljem redu. Također, često se javlja potreba za uzimanjem kredita u banci kako bi se kupovina ostvarila, pa to sa sobom nosi i dugoročan rizik, odnosno obvezu plaćanja i rate i kamate, koja moramo priznati često nije minimalna ili nezamjetna u kućnom budžetu.

 

Upravo zato, mnogi, barem u početku, a neki i dulje, razmišljaju ili donose odluku o najmu nekretnine.

 

Prednosti najma su manjak obveza oko uređenja i radova, kao i same kupovine. Dodatne mogućnosti poput preseljenja na drugu lokaciju ili bolju opciju jednostavnije su  za izvedbu. Također se pruža opcija “isprobavanja” i stjecanja iskustva prije kupovine vlastite nekretnine. Nema dugoročnih pozajmica (kredita) koje ponekad stvaraju osjećaj obveze ili tjeskobe, iako postoji obveza plaćanja rente. Dodatno uz to, nema rizika od gubitka, tijekom krize ili drugih faktora koji mogu utjecati na tržište nekretnina, kao ni snošenja odgovornosti za bilo kakvu elementarnu nepogodu ili drugi oblik prirodne katastrofe ili događanja.

 

Ipak, najam stana, kuće ili sobe, nosi sa sobom obvezu suradnje s vlasnikom i neprestanu komunikaciju. Također, rizik od toga da stanodavac promijeni odluku o uvjetima najma, visini najamnine ili pak tome da u nekom trenutku odluči prodati, useliti člana obitelji ili sezonski iznajmljivati i zbog toga ne možete produžiti boravak na toj adresi opcija je koja se može dogoditi u svakom trenutku. Svijest i pomisao da se to može dogoditi svakom podstanaru barem je jednom prošla kroz glavu što i nije najbolje rješenje za potpuno miran san.


Kupovina i renta, je li moguće?

Sveobuhvatnim razmišljanjem tako možemo doći i do možda malo rizičnog, ali svakako isplativijeg rješenja u kojem svaka strana dobiva. Razmišljanje o tome da pronađemo nekretninu koja može poslužiti i kao dom, ali i kao opcija za iznajmljivanje, sigurno je nešto što može dugoročno donijeti rješenje. Bilo da osoba raspolaže sredstvima ili je kreditno sposobna za kupiti nekretninu, može razmisliti o nekoliko opcija:

 

  • kupnja veće jedinice koja se može podijeliti na dvije manje. Jedna može poslužiti za življenje, druga za najam i tako pokriti troškovi kredita ili imati pasivan prihod od rente
  • opremiti jedinicu za sezonsko iznajmljivanje s ciljem zarade da se pokrije trošak kredita ili ostvari prihod. Nedostatak ovdje jedino bi bila potreba za pronalaskom drugog smještaja za vrijeme iznajmljivanja što može donijeti dodatan trošak.
  • cimerstvo ili corenting moderniji je oblik suživota pojedinaca s ciljem smanjenja troškova. Bilo da imate vlastitu nekretninu ili ste u najmu, ukoliko nemate problem sa suživotom s drugom osobom, zasigurno je opcija koja će uštedjeti nešto novca

 

Što se više isplati? Kupovina ili najam nekretnine?

 

Jedno ili drugo, složit ćemo se, može nekome biti bolje ili lošije za odabir. Ipak, dugoročno gledajući, kupovina nekretnine možda nudi više opcija za napredovanje i dugoročno razmišljanje, odnosno stvaranje dodatnih prihoda ili vrijednosti. Kako bi olakšali proces pronalaska i u konačnici kupovinu nekretnine, Relax agencija nudi potpunu uslugu svojim klijentima na putu do pronalaska idealne lokacije i željenog izgleda objekta. Također preuzima obvezu rješavanja papirologije i drugih koraka koji olakšavaju i ubrzavaju proces.

Obratite nam se s povjerenjem i pronađite svoj dom iz nova.


Relax agencija za posredovanje u kupovini nekretnina - vaša adresa na putu do vaše nove adrese.