20.06.2023

Kako kupiti nepremičnino na Hrvaškem

Kako kupiti nepremičnino na Hrvaškem

Kako kupiti nepremičnino na Hrvaškem: Korak za korakom vodnik za nepremičnine na Hrvaškem


Nakup nepremičnine na Hrvaškem lahko predstavlja zahteven izziv, tudi za najizkušenejše kupce. S svojimi edinstvenimi zakoni in predpisi Hrvaška ponuja privlačno možnost za lastništvo ali investiranje v nepremičnine. Vendar pa je postopek nakupa nepremičnine na Hrvaškem zapleten in vključuje številne kompleksnosti. V tem blogu bomo razpravljali o korakih, ki jih je treba upoštevati pri nakupu nepremičnine na Hrvaškem, in ponudili koristne nasvete tistim, ki razmišljajo o takšnem koraku. Od razumevanja davčnega sistema do iskanja pomoči lokalnih strokovnjakov na terenu se naučite, kako olajšati postopek nakupa nepremičnine.
 

Kako kupiti nepremičnino na Hrvaškem?

Če želite kupiti nepremičnino na Hrvaškem, morate poznati nekaj stvari. Postopek nakupa nepremičnine na Hrvaškem ni tako zapleten, kot se morda zdi, vendar je treba slediti več ključnim korakom in opraviti nekaj nalog, preden se odpravite na iskanje nepremičnin.
Tu so točke, ki jih morate upoštevati pred začetkom svojega nakupnega procesa nepremičnin na Hrvaškem:


 

Kako kupiti nepremičnino na Hrvaškem

Poiščite uglednega nepremičninskega agenta

To je verjetno najpomembnejši korak v postopku. Na Hrvaškem je veliko nepremičninskih agentov, vendar niso vsi enaki. Nekateri agenti lahko izkoristijo tuje državljane, ki niso seznanjeni s hrvaškim nepremičninskim trgom. Pomembno je najti agenta, ki mu lahko zaupate in ki deluje v vašem najboljšem interesu.

 

Pripravite svoje finance

Preden začnete ogledovati nepremičnine, morate urediti svoje finance. Morali boste imeti jasno predstavo o tem, koliko si lahko privoščite porabiti za nepremičnino. Prav tako je dobra ideja povprašati o možnostih financiranja, če kupujete s pomočjo bančnega posojila, preden začnete ogledovati nepremičnine.
To vam bo dalo boljšo predstavo o tem, kaj si lahko privoščite, in olajšalo celoten postopek nakupa. 

Odločite se, kakšno vrsto nepremičnine želite

Pri nakupu nepremičnine na Hrvaškem je na voljo veliko različnih možnosti. Lahko kupite stanovanje, vilo, zemljišče ali celo poslovni prostor. Pomembno je, da se pred začetkom iskanja odločite, kakšno vrsto nepremičnine želite in zakaj jo kupujete.

Kaj iskati pri nakupu nepremičnine na Hrvaškem?

Prvi korak pri nakupu nepremičnine na Hrvaškem je posvetovanje z nepremičninskim agentom. Pomembno je najti izkušenega agenta, ki je seznanjen s hrvaškim nepremičninskim trgom in vam lahko pomaga pri nakupnem postopku. Ko najdete nepremičnino, ki vas zanima, potekajo pogajanja glede cene, in po doseženem dogovoru pravna pisarna pripravi pogodbo in še enkrat pregleda dokumentacijo nepremičnine, preden se pogodba podpiše.

Na Hrvaškem je, če uporabljate storitve pooblaščene nepremičninske agencije, kupec dolžan plačati provizijo nepremičninskemu agentu, ki običajno znaša 3% + DDV (25%) dogovorjene prodajne cene.

. Vključuje odvetnika in pravne storitve, storitve sodnega tolmača (v primeru tujcev), pridobitev osebne identifikacijske številke (OIB), stroške notarja* (*razen stroškov notarske overitve kreditne pogodbe), vse potrebne žige za vpis lastništva in prenos vseh komunalnih storitev na novega lastnika (voda, elektrika, ravnanje z odpadki, komunalne takse).

Če želite kupiti nepremičnino na Hrvaškem, morate upoštevati nekaj stvari. Prvič, posvetujte se z nepremičninskim agentom, da dobite predstavo o razpoložljivih nepremičninah in cenovnem razponu, ki ga morate upoštevati.

Drugič, če uporabljate storitve druge nepremičninske agencije, ki ne vključujejo odvetnika v proviziji, je treba na lastne stroške vključiti odvetnika, ki bo pred podpisom vsake pogodbe pripravil ali pregledal pogodbo, saj so se že pojavili primeri, ko so bili kupci prevarani s strani ponarejenih prodajalcev.

Nazadnje, bodite pozorni na tveganja pri nakupu nepremičnine na Hrvaškem, da se jim izognete tako, da se povežete s pooblaščeno nepremičninsko agencijo, kar bo olajšalo vaš postopek nakupa nepremičnine na Hrvaškem brez stresa.


 

Kako financirati nakup nepremičnine na Hrvaškem?

Če želite financirati nakup nepremičnine na Hrvaškem, morate poznati nekaj načinov za nakup nepremičnine. Prvi je, da večina hrvaških bank zahteva minimalen polog v višini 30%. To pomeni, da boste za nakup nepremičnine v vrednosti 100.000 evrov morali zbrati vsaj 30.000 evrov vnaprej.
Obstaja več načinov financiranja preostalega zneska nakupne cene. Ena možnost je sklenitev hipoteke pri hrvaški banki. Obrestne mere za hipoteke na Hrvaškem trenutno znašajo približno 3-5%, kar je relativno dostopna možnost.


Druga možnost je, da če imate dobro kreditno sposobnost, morda lahko pridobite osebno posojilo pri banki ali drugi finančni instituciji. Kakršno koli pot boste izbrali, je pomembno preveriti, ali imate pripravljeno vso potrebno dokumentacijo, preden začnete postopek. To vključuje potni list ali osebno izkaznico, potrdilo o dohodkih in druge finančne dokumente.

Ko bo vse urejeno, boste dosegli svoj cilj in postali lastnik nepremičnine na Hrvaškem! Nepremičninska agencija Relax vam lahko prav tako pomaga pri tem postopku, zato se z nami brez skrbi obrnite na nas.


 

Osnovni koraki nakupa nepremičnine na Hrvaškem

Predpostavljamo, da niste hrvaški državljan, splošni koraki za nakup nepremičnine na Hrvaškem so naslednji:

1. Poiščite nepremičninskega agenta ali posrednika, ki je seznanjen s hrvaškim trgom in vam lahko pomaga pri postopku nakupa.

2. Določite svoj proračun in vrsto nepremičnine, ki jo iščete (npr. počitniška hiša, naložbena nepremičnina itd.).

3. Iščite nepremičnine, ki ustrezajo vašim kriterijem, in jih obiščite osebno s svojim nepremičninskim agentom.

4. Predložite ponudbo za nepremičnino, ki jo želite kupiti. Po sprejetju ponudbe se prodajalcu plača depozit (običajno 10% prodajne cene), da se zagotovi posel (podpiše se predhodna pogodba).

5. Odvetnik pripravi predhodno pogodbo in glavno pogodbo, v katerih so določeni vsi podrobnosti prodaje, vključno s prodajno ceno, načinom financiranja in morebitnimi posebnimi pogoji prodaje. Tako kupec kot prodajalec podpišeta predhodno pogodbo za plačilo 10% prodajne cene in glavno pogodbo, preden se plača celotna prodajna cena.

6. Preostanek prodajne cene se plača prodajalcu po podpisu glavne pogodbe pri notarju v dogovorjenem roku, potem ko prodajalec izda veljavno izpovedno izjavo (potrdilo o plačilu), lastništvo nepremičnine se prenese na kupca. Postopek vpisa lastništva običajno traja najmanj 7 dni ali več.

7. Po podpisu glavne pogodbe se v primeru nakupa nepremičnine od osebe, ki ni v sistemu DDV (zasebna oseba), na naslov kupca pošlje davek na prenos nepremičnine, ki znaša 3% prodajne cene, in ga kupec enkratno plača.

8. Nazadnje, če ste se odločili za varnost in uporabljate pooblaščeno nepremičninsko agencijo, ste dolžni plačati provizijo agencije v višini 3% + DDV dogovorjene prodajne cene.

 

Kakšne so prednosti nakupa nepremičnine na Hrvaškem?

Če iščete cenovno dostopen evropski pobeg, ki še vedno ponuja vso čar in lepoto bolj priljubljenih destinacij, bi morala biti Hrvaška na vrhu vašega seznama. Poleg tega, da je naraščajoča turistična destinacija (Lonely Planet jo je leta 2020 uvrstil med deset najboljših krajev za obisk), je tudi odličen kraj za vlaganje v nepremičnine. Tu so nekatere prednosti nakupa nepremičnine na Hrvaškem:

1. Ugodne cene: Cene nepremičnin na Hrvaškem so še vedno relativno ugodne v primerjavi z drugimi evropskimi državami. To je deloma posledica dejstva, da ni tako znana ali razvita kot druge destinacije, vendar se to hitro spreminja. Torej, če želite biti del hitro rastočega trga, je zdaj pravi čas za nakup na Hrvaškem.

2. Osupljiva pokrajina: Eden najlepših vidikov Hrvaške je njena osupljiva pokrajina. Od slikovitih obal in otokov do čarobnih vasic in srednjeveških mest je tu nekaj za vsakogar. In s preko 1000 otoki, raztresenimi po Jadranskem morju, boste zagotovo našli svoj košček raja.

3. Prijazni domačini: Hrvati slovijo kot eni najbolj prijaznih ljudi v Evropi. Torej, ali kupujete nepremičnino za stalno bivanje ali počitniško hišo, lahko zagotovite, da se boste med lokalnim prebivalstvom počutili kot doma.

4. Bogata kultura in zgodovina: Hrvaška je država z bogato kulturo in zgodovino. Nahaja se ob Jadranskem morju in je bila v stoletjih vplivana s strani različnih kultur. Ti vplivi se kažejo v arhitekturi, umetnosti in kulinariki.

5. Gastronomija: Hrvaška kuhinja je fascinantna mešanica srednjeevropskih in sredozemskih vplivov. Kuhinja države je oblikovana z odličnimi okusi, sestavine pa se razlikujejo glede na regijo. Hrvati so strastni do hrane, obiskovalci te države pa so pogosto povabljeni na obrok, da doživijo toplino hrvaške gostoljubnosti.

6. Varna država: Hrvaška je varna država. Ne boste se morali skrbeti za svojo varnost, saj je stopnja kriminala nizka, policija pa učinkovita. Lahko svobodno in varno uživate v tej prelepi državi in vseh njenih ponudbah s svojo družino.

 

Nakup nepremičnine na Hrvaškem je lahko zahteven proces, vendar z pravilnim pristopom in informacijami lahko dosežete uspešno transakcijo. Ključni koraki vključujejo iskanje uglednega nepremičninskega agenta, urejanje financ, izbiro vrste nepremičnine in iskanje prave nepremičnine zase. Pomembno je biti pozoren na tveganja in uporabiti storitve pooblaščene nepremičninske agencije, da zagotovite gladek in brezskrben postopek.
 
Prednosti nakupa nepremičnine na Hrvaškem vključujejo ugodne cene, osupljive pokrajine, prijazne domačine ter bogato kulturo in zgodovino. Hrvaška postaja vse bolj priljubljena turistična destinacija in privlačna možnost za naložbe v nepremičnine.
 
Povzemajoč, z ustrezno načrtovanjem, sodelovanjem s strokovnjaki in poznavanjem postopka nakupa nepremičnine na Hrvaškem lahko uresničite svoje sanje o lastništvu nepremičnine v tej prelepi državi.
 
Pokličite nas na +385 51 333 888 ali nam pišite na elektronski naslov info@relax-nekretnine.com in skupaj vam bomo pomagali uresničiti vaše sanje. Vaša popolna nepremičnina vas čaka!