20.06.2023

Kako kupiti nekretninu u Hrvatskoj

Kako kupiti nekretninu u Hrvatskoj

Kako kupiti nekretninu u Hrvatskoj: Korak po korak do nekretnine u Hrvatskoj.


Kupnja nekretnine u Hrvatskoj može biti težak zadatak čak i za najiskusnije kupce. Sa svojim jedinstvenim zakonima i propisima, Hrvatska pruža atraktivnu opciju za one koji žele posjedovati ili ulagati u nekretnine. Međutim, postoji i puno složenosti s kojima se morate pozabaviti prilikom kupnje nekretnine u Hrvatskoj. U ovom blog postu osvrnut ćemo se na proces kupnje nekretnine u Hrvatskoj i dati korisne savjete onima koji razmišljaju o takvom potezu. Od razumijevanja poreznog sustava do traženja pomoći od lokalnog stručnjaka na terenu, naučite kako s lakoćom proći kroz proces kupnje nekretnine.
 

Kako kupiti nekretninu u Hrvatskoj?

Ako želite kupiti nekretninu u Hrvatskoj, morate znati nekoliko stvari. Proces kupnje nekretnine u Hrvatskoj nije tako kompliciran kao što se misli, ali postoji nekoliko ključnih koraka koje je potrebno slijediti i točaka koje bi ste trebali   učiniti prije nego krenete u potragu za nekretninom.
Ovo su točke koje bi ste trebali slijediti prije nego krenete u potragu za kupnju nekretnine u Hrvatskoj :


 

Kako kupiti nekretninu u Hrvatskoj

Pronađite uglednog agenta za nekretnine

Ovo je vjerojatno najvažniji korak u procesu. U Hrvatskoj postoji mnogo agenata za nekretnine, ali nisu svi jednaki. Neki agenti mogu pokušati iskoristiti strance koji nisu upoznati s hrvatskim tržištem nekretnina. Važno je pronaći agenta kojem možete vjerovati i koji radi u vašem najboljem interesu.

 

Dovedite svoje financije u red

Prije nego počnete gledati nekretnine je dovesti svoje financije u red. Morat ćete imati jasnu predodžbu o tome koliko si možete priuštiti potrošiti na nekretninu. Također je dobra ideja prethodno ukoliko kupujete putem kredita banke, informirati se o mogućnostima kreditiranja prije nego počnete razgledavati nekretnine.
To će vam dati bolju predodžbu o tome što si možete priuštiti i olakšat će  vam cijeli proces kupovine.



 

Odlučite koju vrstu nekretnine želite

Kada je u pitanju kupnja nekretnine Hrvatskoj, postoji mnogo različitih dostupnih opcija. Možete kupiti stan, vilu,zemljište ili čak poslovni prostor. Važno je odlučiti koju vrstu nekretnine želite prije nego što počnete tražiti te radi kojih razloga istu kupujete.





Što tražiti pri kupnji nekretnine u Hrvatskoj?

Prvi korak u kupnji nekretnine u Hrvatskoj je savjetovanje s agentom za nekretnine. Važno je pronaći iskusnog agenta koji je upoznat s hrvatskim tržištem nekretnina i koji vam može pomoći u procesu kupnje. Kada pronađete nekretninu za koju ste zainteresirani, pregovara se o cijeni te nakon postignutog dogovora odvjetnički ured sastavlja Ugovor te pregledava još jednom papirologiju nekretnine prije potpisa samog Ugovora.

U Hrvatskoj je kupac ukoliko koristi usluge ovlaštene agencije za posredovanje nekretninama , dužan platiti proviziju agenta za nekretnine, koja obično iznosi 3% + PDV (25%) od dogovorene kupoprodajne cijene.

U agenciji Relax nekretnine u cijenu provizije agencije ulazi cijeli kupoprodajni postupak. Uključujući odvjetnika i odvjetničke usluge, usluge sudskog tumača (ukoliko se radi o stranim državljanima), ishodovanje OIB-a ( osobni indetifikacijski broj) , Javnobilježničke troškove* (* osim troškova solemizacije ugovora o kreditu) , sve potrebne biljege za uknjižbu vlasništva te prebacujemo cijelokupne režije na novog vlasnika ( voda, struja, smeće, komunalna naknada, pričuva).

Ako želite kupiti nekretninu u Hrvatskoj, postoji nekoliko stvari koje biste trebali imati na umu. Prvo se posavjetujte s agentom za nekretnine kako biste dobili ideju o tome koje su nekretnine dostupne i koji biste raspon cijena trebali promatrati.

Drugo, ukoliko koristite usluge neke druge agencije za nekretnine koja u cijeni provizije ne posjeduje odvjetnika onda o svom vlastitom trošku je potrebno angažirati  odvjetnika koji će ili napisati ili pregledati svaki Ugovor prije nego što ga se potpiše, jer je bilo slučajeva da su kupci bili prevareni od strane lažnih prodavača.

Na kraju, budite svjesni rizika kupnje nekretnine u Hrvatskoj kako biste ih mogli izbjeći angažirajte ovlaštenu agenciju za nekretnine kako bi vaš proces kupnje nekretnine u Hrvatskoj prošao što lakše i bez stresa.


 

Kako financirati kupnju nekretnine u Hrvatskoj?

Ako želite financirati kupnju nekretnine u Hrvatskoj, morate znati nekoliko načina kako kupiti nekretninu. Prvi je da će većina hrvatskih banaka zahtijevati minimalno učešće od 30%. To znači da ako želite kupiti nekretninu za 100.000 €, morat ćete prikupiti najmanje 30.000 € unaprijed.
Postoji nekoliko načina za financiranje preostalog iznosa kupoprodajne cijene. Jedna od opcija je podizanje hipoteke kod hrvatske banke. Stope hipotekarnih kredita u Hrvatskoj trenutno su oko 3-5%, tako da ovo može biti relativno pristupačna opcija.


Druga je ako imate dobru kreditnu sposobnost, možda ćete također moći dobiti osobni zajam od banke ili druge financijske institucije. Kojim god putem odlučili ići, Važno je provjeriti imate li svu potrebnu dokumentaciju spremnu prije početka procesa. To uključuje vašu putovnicu ili osobnu, potvrdu o prihodu i druge financijske dokumente.

Kad sve bude u redu, bit ćete na dobrom putu do posjedovanja nekretnine u Hrvatskoj! Agencija Relax nekretnine Vam i u tome može pomoći, obratite nam se s povjerenjem.


 

Osnovni koraci kupnje nekretnine u Hrvatskoj

Pod pretpostavkom da niste hrvatski državljanin, kupnja nekretnine u Hrvatskoj općenito slijedi ove korake:

1. Pronađite agenta za nekretnine ili brokera koji poznaje hrvatsko tržište te će vam pomoći u procesu kupnje.

2. Odredite svoj proračun i vrstu nekretnine koju tražite (npr. kuća za odmor, nekretnina za ulaganje itd.).

3. Potražite nekretnine koje odgovaraju vašim kriterijima i posjetite ih osobno sa svojim agentom za nekretnine.

4. Dajte ponudu za nekretninu koju želite kupiti. Nakon što je ponuda prihvaćena, prodavatelju se plaća depozit (obično 10% kupoprodajne cijene) kako bi se osigurao posao (Potpisuje se predugovor).

5. Odvjetnik sastavlja Predugovor i Glavni ugovor u kojima se utvrđuju svi detalji prodaje, uključujući kupoprodajnu cijenu, način financiranja i sve posebne uvjete prodaje. I kupac i prodavatelj potpisuju Predugovor za isplatu 10% od kupoprodajne cijene i Glavni ugovor prije isplate cjelokupne kupoprodajne cijene.

6. Ostatak kupoprodajne cijene plaća se prodavatelju nakon potpisa Glavnog ugovora kod Javnog bilježnika u dogovorenom roku te nakon što prodavatelj izda važeću Tabularnu izjavu ( ovjerena potvrda o uplati) vlasništvo nad nekretninom prenosi se na kupca. Proces uknjižbe vlasništva traje minimalno 7 dana i više.

7.  Nakon potpisa Glavog ugovora ukoliko je nekretnina kupljena od osobe izvan sustava PDV-a ( privatna osoba) na adresu dolazi  državni porez na nekretnine koji iznosi 3% od kupoprodajne cijene i jednokratno ga plaća Kupac.

8. Na kraju ukoliko ste izabrali biti sigurni i koristili ste ovlaštenu agenciju za nekretnine, dužni ste platiti agencijsku proviziju od 3% + PDV od dogovorene kupoprodajne cijene.

 

Koje su prednosti kupnje nekretnine u Hrvatskoj?

Ako tražite europski bijeg koji je pristupačan, a opet nudi sav šarm i ljepotu popularnijih destinacija, Hrvatska bi trebala biti na vrhu vašeg popisa. Ne samo da je to turističko odredište u usponu (Lonely Planet ga je proglasio jednim od 10 najboljih mjesta za posjetiti u 2020.), već je i odlično mjesto za kupnju nekretnine. Evo nekih od prednosti kupnje nekretnine u Hrvatskoj:

1. Pristupačne cijene: Cijene nekretnina u Hrvatskoj još uvijek su relativno pristupačne u usporedbi s drugim europskim zemljama. To je dijelom zbog činjenice da nije tako poznato ili razvijeno kao druga odredišta, ali to se brzo mijenja. Dakle, ako želite ući u prizemlje rastućeg tržišta, sada je vrijeme za kupnju u Hrvatskoj.

2. Zapanjujući krajolik: Jedna od najboljih stvari u  Hrvatskoj je njezin zapanjujući krajolik. Od slikovite obale i otoka do ljupkih sela i srednjovjekovnih gradova, svatko ima nešto u čemu može uživati. A s više od 1000 otoka nasutih Jadranskim morem, sigurno ćete pronaći svoj savršeni komadić raja.

3. Ljubazni mještani: Hrvati su poznati kao jedni od najljubaznijih ljudi u Europi. Dakle, želite li kupiti nekretninu za stalno prebivalište ili kuću za odmor, bit ćete sigurni da ćete se među lokalnim stanovništvom osjećati kao kod kuće.

4. Bogata kultura i povijest: Hrvatska je zemlja bogate kulture i povijesti. Smještena na Jadranskom moru, stoljećima je bila pod utjecajem različitih kultura. Ti se utjecaji mogu vidjeti u arhitekturi, umjetnosti i kuhinji.

5. Gastronomija: Hrvatska gastronomija fascinantan je spoj srednjoeuropskih i mediteranskih utjecaja. Kuhinja ove zemlje oblikovana je njezinom vrhunskim okusima, a sastojci se razlikuju ovisno o regiji. Hrvati su strastveni po pitanju hrane, a posjetitelji ove zemlje često će biti pozvani na obrok da iskuse toplinu hrvatskog gostoprimstva.

6. Sigurna zemlja: Hrvatska je sigurna zemlja. Ne morate se brinuti za svoju sigurnost jer stopa kriminala je niska, a policija učinkovita. Možete slobodno i sigurno uživati sa svojom obitelji u ovoj prekrasnoj zemlji i svemu što ona nudi.

 

Kupnja nekretnine u Hrvatskoj može biti izazovan proces, ali uz pravilan pristup i informacije, možete postići uspješnu transakciju. Ključni koraci uključuju pronalazak uglednog agenta za nekretnine, uređivanje financija, odabir vrste nekretnine i pronalazak prave nekretnine za vas. Važno je biti svjestan rizika i koristiti usluge ovlaštene agencije za nekretnine kako bi se proces odvijao glatko i bez stresa.
 
Prednosti kupnje nekretnine u Hrvatskoj uključuju pristupačne cijene, zapanjujući krajolik, ljubazne mještane i bogatu kulturu i povijest. Hrvatska je sve popularnije turističko odredište i privlačna opcija za investicije u nekretnine.
 
Ukratko, s pažljivim planiranjem, suradnjom s pouzdanim agentom za nekretnine i razumijevanjem procesa kupnje, možete ostvariti svoj san o posjedovanju nekretnine u Hrvatskoj.

Javite nam se na +385 51 333 888 ili putem e-pošte na info@relax-nekretnine.com i zajedno ćemo vam pomoći da ostvarite svoje snove. Vaša savršena nekretnina čeka na vas!