27.12.2022

5 načinov nakupa nepremičnine

5 načinov nakupa nepremičnine

Cene nepremičnin zadnje čase letijo v nebo in včasih se nam zdi skoraj nemogoče priti do prvih kvadratnih metrov. Katere vse so metode in načini, s pomočjo katerih lahko uresničite lastništvo in kupite nepremičnino, predstavljamo v kratkem povzetku.
 

Kredit 

APN subvencija 

V gotovini 

Hipotekarni 

Leasing

  1. Stanovanjsko posojilo je ena izmed najpogosteje uporabljenih možnosti, s pomočjo katere »lahko« pridemo do lastništva nepremičnine. Je bančno posojilo, ki se uporablja za financiranje nakupa nepremičnine (hiše, stanovanja, apartmaja, počitniške hiše...), obnove, ureditve zemljišča z namenom gradnje, dozidave ali dograditve nepremičnine, obnove, akontacije. financiranje ali odplačilo že realiziranih stanovanjskih kreditov. Prednosti stanovanjskega kredita so možnost hitre realizacije in nakupa želene nepremičnine. Banka pa v zameno pogosto zahteva določene zavarovalne instrumente kot jamstvo, da se bo izdani denar v odplačilni dobi vrnil v določenih anuitetah. Tako je možno, da bo banka za namene stanovanjskega kredita zahtevala zavarovanje, poroka, zastavno pravico na nepremičnini, udeležbo ali kakšno drugo obliko jamstva. Najpogostejša doba odplačevanja je od 20 do 30 let, odvisna pa je od želja in možnosti komitenta banke, torej prosilca za kredit. Dodatna slabost posojil so visoke obrestne mere, ki pogosto dosegajo vrtoglave zneske. Zato je dobro raziskati ponudbe vseh razpoložljivih bank, poskušati s pogajanji znižati obrestno mero (ja, z bankirji se da "barantati") ali (če je le možno) nekaj privarčevati, preden zaprosite za posojilo.


  1. Subvencioniranje APN se nadaljuje pri stanovanjskem kreditu z olajšavo, to je ukrepom podpore - pomoči Vlade Republike Hrvaške, ki hrvaškim državljanom olajša stanovanjsko oskrbo z odplačilom dela stanovanja. posojilo. To pomeni, da se osebam, ki niso starejše od 45 let in nimajo v lasti nepremičnine (oni ali njihovi partnerji), pomaga pri nakupu stanovanja ali nepremičnine. Od uvedbe teh subvencij je veliko mladih družin in posameznikov uspešno pridobilo lastništvo. Subvencije z nižjimi obrestnimi merami, kot jih ponujajo banke, olajšajo odplačevanje kredita, tako da se del obroka sofinancira iz sklada, mladim pa olajšajo nakup nepremičnine.


  1. Morda najbolj neboleča in verjetno najtežja možnost bi bil nakup nepremičnine v gotovini. Ne glede na to, ali gre za prihranke, dediščino ali dobitke pri igrah na srečo, torej kakšno drugo obliko financiranja, je odplačilo nepremičnine v gotovini idealna rešitev, da se izognete obrestim, papirologiji, provizijam, dodatnemu času na okencih in drugim obveznostim, ki jih potrebujete. izpolnjeni za izvedbo nakupa. Seveda je treba imeti zadosten znesek, pri tem pa računati še na druge stroške, ki lahko nastanejo pri nakupu: davek na nepremičnine, notarske stroške, urejanje okolice ... Za lažji postopek predlagamo, da poiščete pomoč lokalnega oz. preverjeno agencijo z namenom čimprejšnje iskanja lokacije, nepremičnino in zaključen kupoprodajni postopek.


  1. Ali že imate nepremičnino, vendar želite investirati v drugo stanovanje, počitniško hišo ali hišo za najem ali kupiti zemljišče za začetek poslovne ideje itd.? Hipotekarni kredit kljub vsem tveganjem omogoča nakup druge nepremičnine (v menjalni vrednosti) brez dodatnih kriterijev: porok, udeležba ... Je pa najemanje hipotekarnega kredita zahteven proces, pri katerem je priporočljivo poiskati pomoč pri agencijo, tako da do realizacije pride v najkrajšem možnem času. Prednosti hipoteke so možnost takojšnje vselitve stanovanja ali hiše, uporaba dveh nepremičnin in pridobitev davčne olajšave v višini 13 % od vrednosti kupljene nepremičnine. Vendar pa je treba pred odločitvijo dobro premisliti o pomanjkljivostih te izbire. Visoke provizije za obdelavo zahtevkov, obresti in tveganje izgube zaradi plačilne nezmožnosti so zagotovo dejavniki, ki jih je kljub nepredvidljivosti življenja treba dobro preučiti in razmisliti.


  1. Nakup nepremičnine na lizing je, vsaj na Hrvaškem, manj znana možnost, a ne nemogoča. Idealen je za tiste, ki nimajo ustreznih pogojev za kredit ali subvencijo, edino omejeni so z lizingom v več pogojih. Vse nepremičnine, ki so naprodaj na trgu, niso na voljo za najem. Pogoj je, da gre za objekt (že zgrajen ali še zgrajen), ki ustreza pogojem lizinške hiše, to pa lahko pomeni drugačno lokacijo, kvadraturo in objekt, kot si ga je kupec predhodno zamislil. Prednost nakupa na lizing je možnost nakupa ob izteku pogodbene obveznosti po nižji ceni od začetne cene ter možnost vračila nepremičnine brez dodatnih obveznosti.

 

Vsaka izmed omenjenih možnosti popelje kupca korak bližje k nakupu želene nepremičnine in do tega, da postane lastnik objekta, zemljišča, stanovanja ali adaptacije in prenove po svojih zamislih in željah.


Svetujemo, da ne glede na to, za kateri način ali možnost nakupa se odločite, poiščete nasvet ali pomoč lokalne agencije, ki vas bo usmerila o tveganjih, možnostih, skritih stroških in drugih dejavnikih, ki so ključni za doseganje dobrega in preverjen nakup. 

Preverjanje papirjev, davkov, pravnih korakov ... so obvezni dejavniki, ki jih je treba preveriti pred odločitvijo, da se ne znajdete v neprijetnem in nezaželenem položaju.


Agencija Relax, specializirana za področje Kvarnerja, Primorsko-goranske županije (Crikvenica, Jadranovo, Dramalj, Selce, Novi Vinodolski, Vinodolska občina, Otok Krk, Senj in okolica) nudi enostavnejše rešitve pri nakupu in naredi vse namesto vas, v da bi našli svoje idealno mesto, običajno pod soncem.
 

Obrnite se na nas z zaupanjem in za več informacij.