27.12.2022

5 načina kako kupiti nekretninu

5 načina kako kupiti nekretninu

Cijene nekretnina u posljednje vrijeme vrtoglavo rastu i čini nam se ponekad gotovo nemoguće doći do prvih kvadrata. Koje su sve metode i načini uz pomoć kojih možete ostvariti vlasništvo i kupiti nekretninu, donosimo u kratkom sažetku.

 

Kredit

APN subvencija

U gotovini

Hipoteka

Leasing

 
  1. Stambeni kredit jedna je od najčešće korištenih opcija uz pomoć koje je “lako” doći do vlasništva nekretnine. Radi se o pozajmici banke kojom se financira kupovina nekretnine (kuće, stana, apartmana, kuće za odmor…), adaptaciju, uređenje zemljišta s namjenom izgradnje, dogradnja ili dovršavanje nekretnine, adaptacije, financiranje kapare ili otplata ranije realiziranih stambenih kredita. Prednosti stambenih kredita su mogućnost brze realizacije i kupovine željene nekretnine. Ipak, banka zauzvrat, često potražuje određene instrumente osiguranja kao garanciju da će se izdani novac i vratiti u specificiranim anuitetima u razdoblju otplate. Tako je moguće da će za potrebe stambenog kredita, banka tražiti osiguranje, jamca, založno pravo na imovinu, učešće ili neki drugi oblik jamstva. Najčešći rok otplate je 20-30 godina, a ovisi o željama i mogućnostima klijenta banke, odnosno, podnositelja zahtjeva za kreditom. Dodatni nedostaci kredita su i visoke kamate koje najčešće dosežu vrtoglave iznose. Zato je dobro istražiti ponude svih dostupnih banaka, pokušati sniziti kamatu pregovorima (da da, moguće je "cjenkati se" s bankarima) ili uštedjeti (ako je moguće) neki iznos prije podnošenja zahtjeva za kreditom.
     

  2. APN subvencija nastavlja se na stambeni kredit uz olakšicu, odnosno, mjeru potpore - pomoći Vlade Republike Hrvatske kojom se hrvatskim državljanima olakšava stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita. To znači da se osobama, ne starijima od 45 godina, koje u vlasništvu (oni ili partneri) nemaju neku nekretninu omogućava pomoć pri kupovini stana ili nekretnine. Od trenutka uvođenja ovih subvencija, mnoge mlade obitelji i osobe uspješno su došli do vlasništva. Subvencije uz niže kamate od onih koje nude banke, olakšavaju proces otplate kredita tako da se iz fonda sufinancira dio rate i olakšava mladima kupovinu nekretnine. 
     

  3. Možda najbezbolnija, a vjerovatno i najteža opcija bila bi kupovina nekretnine u gotovini. Bilo da se radi o ušteđevini, nasljedstvu ili dobitku na igrama za sreću, odnosno, neki drugi oblik financiranja, isplata nekretnine u gotovini idealno je rješenje kako bi se izbjegle kamate, papirologija, provizije, dodatno vrijeme na šalterima i druge obveze koje je potrebno ispuniti da bi se kupovina ostvarila. Naravno, potrebno je imati dostatnu količinu, pritom računati na druge troškove koji mogu doći prilikom kupovine: porez na nekretnine, javnobilježničke pristojbe, uređenje… Da bi olakšali ovaj proces, predlažemo da potražite pomoć lokalne ili provjerene agencije kako bi u što kraćem roku pronašli lokaciju, nekretninu i obavili proces kupoprodaje.
     

  4. Posjedujete već neku nekretninu, ali želite uložiti u još jedan stan, kuću za odmor ili najam ili kupiti zemljište za pokretanje poslovne ideje i slično? Hipotekarni kredit, usprkos svim rizicima, omogućava kupovinu druge nekretnine ( u protuvrijednosti) bez dodatnih kriterija: jamca, učešća… Ipak, izrada hipotekarnog kredita zahtjevan je proces u kojem se savjetuje potražiti pomoć agencije kako bi se realizacija odvila u što kraćem vremenskom periodu. Prednosti hipoteke su mogućnost trenutne useljivosti u stan ili kuću, korištenje dvije nekretnine i primanje poreznog odbitka u iznosu od 13% vrijednosti kupljene nekretnine. Nedostaci ovakvog izbora su ipak nešto o čemu je potrebno dobro razmisliti prije nego se odlučite. Visoke naknade za obradu zahtjeva, kamata i rizik od gubitka zbog nemogućnosti plaćanja, svakako su faktori koje, usprkos nepredvidivosti života, treba dobro razraditi i razmisliti.
     

  5. Kupovina nekretnine na leasing, barem u Hrvatskoj, nešto je manje poznata opcija, no ne i neizvediva. Idealna je za one koji nemaju pogodne uvjete za kredit ili subvenciju, jedino što su leasingom ograničeni u nekoliko uvjeta. Nisu sve nekretnine na prodaju na tržištu dostupne iza leasing. Uvjet je da se radi o građevini (već izgrađenoj ili tek za gradnju) koja zadovoljava uvjete leasing kuće, a to može značiti drukčiju lokaciju, kvadraturu i građevinu od one koju je kupac prethodno zamislio/la. Prednost kupovine na leasing je mogućnost otkupa po isteku ugovorne obveze po nižoj cijeni od početne, kao i mogućnost povrata nekretnine bez dodatnih obaveza. 

 

Svaka od navedenih opcija vodi kupca korak bliže kupovini željene nekretnine i prema tome da postane vlasnikom građevine, zemljišta, stana ili adaptira i renovira prema svojim mislima i željama.

 

Ono što se savjetuje, bez obzira na to na koju metodu ili opciju kupovine se odlučite, potražiti savjet ili pomoć lokalne agencije kako bi vas uputili na rizike, opcije, skrivene troškove i druge faktore koji su ključ prema ostvarenju dobre i provjerene kupovine. Provjera papira, porezi, pravni koraci… obvezni su faktori koje je obavezno provjeriti prije donošenja odluke kako se ne bi našli u nezgodnom i ne željenom položaju.

Relax agencija, specijalizirana je za područje Kvarnera, Primorsko-goranske županije (Crikvenica, Jadranovo, Dramalj, Selce, Novi Vinodolski, Vinodolska općina, Otok Krk, Senj i okolica) omogućava jednostavnija rješenja pri kupovini i radi sve umjesto vas, kako bi pronašli svoje idealno mjesto, najčešće pod suncem.

 

Obratite nam se s povjerenjem i kontaktirajte nas za više informacija.